Jeugdwerk protesteert tegen besparingen

De Vereniging van Vlaamse Jeugddiensten (VVJ) heeft vandaag actiegevoerd aan het kabinet van Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD). De organisatie overhandigde er een kaartjesketting met meer dan 6.000 kaartjes met de bezorgdheden van kinderen, jongeren en jeugdorganisaties over de geplande besparingen in het lokaal jeugdbeleid. Een delegatie van de VVJ werd ontvangen op het kabinet. De minister laat weten dat "jeugdwerk voor hem belangrijk is en blijft".

De Vlaamse regering voert een aantal besparingen door die een impact hebben op het jeugdbeleid van steden en gemeenten. Zo krijgen de gemeentebesturen 10 procent minder voor jeugdbeleid. Bovendien is er volgens de VVJ geen decreet lokaal jeugbeleid meer waardoor de subsidies niet langer specifiek naar lokaal jeugbeleid gaan, maar worden toegevoegd aan het gemeentefonds. De VVJ zelf moet 12,5 procent besparen, wat voor de organisatie neerkomt op twee personeelsleden minder.

De VVJ vroeg de jeugddiensten, kinderen en jongeren zelf wat ze dachten van die besparingen. Uit de reacties blijkt dat heel veel jongeren en hun organisaties de besparingen betreuren. "Ze vrezen dat de besparingen voelbaar zullen zijn bij lokale initiatieven en het aanbod aan activiteiten: de plaatselijke jeugdbeweging, speelpleinen, kinderopvang, buitenspeeldag, fuifsubsidies,...", zo klinkt het.

Om die bezorgdheden kracht bij te zetten, verzamelde de VVJ alle reacties in een ketting van postkaartjes. Die ketting van in totaal ongeveer een kilometer lang, werd vandaag overhandigd aan het kabinet van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Het was kabinetschef Luc Jansegers die een delegatie van de VVJ ontving.

De minister liet weten dat hij de postkaarten en bezorgdheden van de Vlaamse jeugdbewegingen "met veel begrip ontvangt". "Jeugdwerk is en blijft belangrijk. Ik kom zelf uit het jeugdwerk en dat blijft me nauw aan het hart liggen, daarom wil ik de jeugdverenigingen verder blijven ondersteunen ook in moeilijke tijden", zo zei Gatz.