Minister van Defensie Nyusi wint presidentsverkiezingen in Mozambique

Filipe Nyusi, de Mozambikaanse minister van Defensie, heeft met de regerende partij Frelimo de presidentiële en parlementsverkiezingen gewonnen met 57 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Afonso Dhlakama van de grootste oppositiepartij Renamo moest het doen met 36 procent.

Volgens zijn tegenstander Afonso Dhlakama is de stembusgang niet eerlijk verlopen en is er sprake van kiesfraude. Toch heeft de Nationale Verkiezingscommissie van het Oost-Afrikaanse land officieel Nyusi aangeduid als winnaar van de presidentiële verkiezingen. De resultaten moeten nu nog geratificeerd worden door het Grondwettelijk Hof.

Nyusi was tot nu de minister van Defensie, en kandidaat voor de regerende partij Frelimo. Hoewel hij een relatief onbekend personage was op het Mozambikaanse politieke toneel, kon hij op veel stemmen rekenen door de steun van ontslagnemend president Armando Guebuza.

De vete tussen Frelimo en Renamo gaat al decennia terug. Na de onafhankelijkheid van Portugal ontstond er een burgeroorlog tussen beide partijen. Die zou duren tot 1992. Frelimo regeert het land nu al sinds de onafhankelijkheid, en dat veroorzaakt grote frustratie bij de tegenstanders.