Nederlandse fictiereeks rond Ramses Shaffy wint Prix Europa

De Nederlandse televisiereeks "Ramses" -gebaseerd op het leven van Ramses Shaffy- heeft op het European Broadcasting Festival in Berlijn de Prix Europa voor beste tv-serie gewonnen. De Vlaamse nominaties konden niet worden verzilverd.

De jury had vooral lof over de sfeer en script van de reeks van Michiel van Erp. "De serie nam ons mee terug naar de jaren zestig en zeventig", klonk het bij de jury. "Ook het acteerwerk van het hoofdpersonage was extreem sterk."

De prijs voor beste tv-documentaire ging naar "No burqas behind bars" uit Zweden. "Eights" uit Tsjechië mocht dan weer het beeldje voor beste drama mee naar huis nemen. Het beste interculturele tv-programma is volgens de jury "Sound of torture" uit Zwitserland. En ook het Finse programma "Syria - faces of war" viel in de prijzen.

De Prix Europa voor beste onlineproductie ging ook naar onze noorderburen voor het project Last Hijack Interactive.

Radio

Naast televisie en online bekroont het European Broadcasting Festival ook radioprogramma's. Daarbij vielen vooral Zweden en het Verenigd Koninkrijk in de prijzen. Zo ging de prijs voor beste radiodocumentaire naar het Zweedse "Woman found dead by lake shore". "The insider", ook uit Zweden, won de prijs voor het beste onderzoek.

Het beste radiodrama is volgens de jury "Everything, nothing, Harvey Keitel" uit het Verenigd Koninkrijk. "Strange fruit", uit datzelfde Verenigd Koninkrijk, won de prijs voor beste muziekprogramma. "57, rue de Varenne" is bekroond als beste radiofictie.

De Vlaamse nominaties konden niet worden verzilverd.