Onbestuurbaarheid dreigt in Denderleeuw

In het Oost-Vlaamse Denderleeuw is de gemeenteraad gisteravond niet kunnen doorgaan omdat de coalitie niet over een meerderheid beschikte en ook het quorum om geldig te vergaderen niet werd bereikt. Dat bevestigde burgemeester Jan De Dier (N-VA) na afloop van de zitting.
Burgemeester Jan De Dier van Denderleeuw

"Er zijn de afgelopen dagen en weken heel wat strubbelingen geweest waarbij een aantal lokale dossiers aan bod kwamen, blijkbaar heeft CD&V dat niet goed verteerd", zegt burgemeester Jan De Dier (N-VA).

Bij het begin van de gemeenteraadszitting las CD&V een korte verklaring voor, een opsomming van een aantal problemen en het feit dat ze geen vertrouwen meer hebben in coalitiepartner N-VA. Eerste schepen Jan De Nul (CD&V) was niet aanwezig. Daarna stapte CD&V op, gevolgd door oppositiepartij SP.A/Open, waardoor het bestuur niet meer over een meerderheid beschikte en er ook geen quorum was om geldig te vergaderen.

"De vraag is nu wat er met de coalitie moet gebeuren, CD&V heeft daar geen klaar en duidelijk antwoord op gegeven", zegt burgemeester Jan De Dier. "Zowel op de voorbije OCMW-raad als de politieraad bleef CD&V systematisch afwezig. Politici die verkozen zijn en daarvoor betaald worden, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ik vind dit betreurenswaardig."

Ook Vlaams Belang wil duidelijkheid. "CD&V moet zeggen waar het op staat, in plaats van alles te blokkeren", zegt Kristof Slagmulder. "Ze moeten stoppen met de provocaties, de gemeente moet bestuurd worden en dat is nu niet meer het geval." Eerste schepen Jan De Nul (CD&V) was niet bereikbaar voor commentaar.

Het politieke geruzie in Denderleeuw sleept al enkele maanden aan en kende begin oktober een hoogtepunt met een OCMW-raad die niet kon doorgaan. Overigens kende Denderleeuw na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 een moeilijke coalitievorming. Na bemiddeling van wijlen gouverneur André Denys werd eind januari 2013 een bestuursploeg van N-VA, CD&V en Open VLD Plus in het zadel gehesen. Die coalitie bezit echter een krappe meerderheid van 13 op 25 zitjes