Politie houdt vandaag verschillende stiptheidsacties

De politie voert vandaag verschillende stiptheidsacties. Zo waren er vanmorgen al extra controles op de luchthaven van Zaventem en bij de haven van Zeebrugge. Vanmiddag staat er bij Eurostar een stiptheidsactie gepland. De politie protesteert daarmee tegen de nieuwe pensioenregeling en tegen het personeelstekort op de nationale luchthaven.
De politieactie in Hasselt

"Er zijn intern richtlijnen opgesteld die erg moeilijk opgevolgd kunnen worden door gebrek aan personeel en gebrek aan middelen. Nu hebben de politiemensen beslist die richtlijnen vandaag heel strak toe te passen", zegt Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA.

Nationale luchthaven

Op de luchthaven werd er vanmorgen extra gecontroleerd op minderjarigen die op de laatste schooldag voor de herfstvakantie al op reis vertrekken, zogenoemde "luxeverzuimers". Aangezien de herfstvakantie volgende week begint, is het op de luchthaven al drukker dan gewoonlijk. De controles veroorzaakten dan ook extra lange wachtrijen (Lees het artikel: "Grote drukte op Zaventem door stiptheidsactie politie"). Nieuwe acties vanmiddag zijn niet uitgesloten.

Haven van Zeebrugge

Ook in de haven van Zeebrugge werden er vanmorgen extra controles uitgevoerd. "Alle voertuigen werden gecontroleerd, zowel personenwagens als vrachtwagens, onder andere op mensensmokkel en drugs. Dat is een grondige controle die wettelijk voorzien is. Voor de mensen veroorzaakte het wat fileleed maar we kunnen niet anders. Men geeft anders geen gehoor aan onze vragen", zegt West-Vlaams VSOA-voorzitter Florent Platteeuw.

Ook politiekazerne in Etterbeek even geblokeerd

In Etterbeek hebben vakbondsmilitanten dan weer een tijdlang de poorten van de politiekazerne geblokkeerd. Daardoor konden de agenten op de motor die de Europese regeringsleiders begeleiden naar de tweede dag van de EU-top, de kazerne niet buiten rijden. De blokkade is intussen al opgeheven.

Te voet naar gerechtsgebouw in Hasselt

Ook de agenten en medewerkers van de Limburgse politiezone Hazodi zijn een spontane actie begonnen omdat de regering de pensioenleeftijd bij de politie wil verhogen naar 62. Zij zijn te voet naar het gerechtsgebouw in Hasselt gegaan. Daar werd vandaag een vonnis verwacht in het grote drugsproces rond een Limburgse familie.