Te koop: fles champagne Pol Roger uit 1914

Vandaag wordt in Londen een fles champagne uit het oorlogsjaar 1914 geveild. De verkoop past in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de opbrengst gaat dan ook naar de renovatie van het Imperial War Museum.

De fles die te koop staat, komt uit de rijk gevulde kelders van het champagnemerk Pol Roger uit Epernay dat gesticht werd in 1849. Het is een van de flessen van 1914 die bij Pol Roger bewaard blijven. De opbrengst van de veiling gaat naar het Imperial War Museum in Londen dat onlangs gerenoveerd werd.

Het is dus een unieke wijn, want de zomer van 1914 was erg warm en zonnig en de druiven in de Champagne konden dus goed rijpen. Probleem was echter dat de Eerste Wereldoorlog begonnen was en de mannen onder de wapens geroepen werden.

De druiven werden dan ook geoogst door vrouwen, oude mannen en schoolkinderen. Dat was niet zonder risico, want Elzas-Lotharingen behoorde toen tot het Duitse keizerrijk en de grens lag niet zo heel erg ver. De oogst verliep dan ook onder het gebulder van de kanonnen verderop.

De burgers konden echter wel een toevlucht zoeken in de grottenkelders in de krijtrotsen waar champagne bewaard wordt en die werden door de grote champagnehuizen opengesteld voor vluchtelingen. Kinderen kregen er school en baby's werden er geboren, zo getuigen tenminste graffiti op de wanden van de kelders.

"We are fighting for champagne!"

Het huis Pol Roger was sinds 1906 het favoriete merk van Winston Churchill, toen nog minister van Marine en een oorlog later premier van Groot-Brittannië. Churchill zou toen zelfs uitgeroepen hebben: "Remember gentlemen, it is not just France we are fighting for, it's Champagne!". 

De strijd was verschrikkelijk en liet ook de Champagne niet onberoerd. De gotische kathedraal van Reims -waar sinds Clovis de Franse koningen waren gekroond- ging in vlammen op en moest nadien gerestaureerd worden. Niet ver van Reims liggen duizenden Franse en Duitse soldaten begraven.

Hoe dan ook, als u de fles te pakken krijgt, verwacht dan geen bubbeltjes. Volgens kenners zou de champagne uit 1914 nu eerder smaken als een Portugese madeirawijn of een sherry.

lees ook