Vakbonden zitten woensdag opnieuw samen met Justitieminister

De vakbonden zitten woensdag 29 oktober opnieuw samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over de situatie in de penitentiaire instellingen en de impact van het regeerakkoord. De bonden dreigen met een staking, maar wachten alleszins nog een week af.

De vakbonden willen onder meer duidelijkheid over het verlof voorafgaand aan het pensioen. Ze vrezen dat medewerkers in dat stelsel opnieuw zullen worden opgeroepen. Ook het personeelstekort is nog steeds een nijpend probleem.

"We hebben een constructief eerste overleg met de minister gehad", zegt Filip Dudal van ACV Openbare Diensten. "We hebben Koen Geens nu al langer gezien dan zijn voorgangster Annemie Turtelboom in drie jaar", vult Gino Hoppe van ACOD aan.

Voorlopig plannen de bonden geen acties. "We tonen ons respect tegenover de nieuwe minister, die zich nog moet inwerken", zegt Dudal. "Maar als er woensdag geen duidelijke antwoorden komen, is een staking mogelijk", stelt Hoppe.