Vernieuwing Rijksmuseum in Amsterdam is afgerond

De jarenlange vernieuwing van het Rijksmuseum in Amsterdam is voltooid. De renovatie van de Philipsvleugel naast het hoofdgebouw is voltooid en gereed om vanaf 1 november het publiek te ontvangen. Vanaf zaterdag mogen de duizenden vrienden van het Rijksmuseum al een kijkje nemen in de vernieuwde tentoonstellingsvleugel, met 13 zalen en een groot restaurant.

"Het is opnieuw een historische dag", klinkt het bij museumdirecteur Wim Pijbes. "Nederland krijgt er een museum bij. Noteer dat maar alvast."

Tijdens de 10 jaar durende verbouwing van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum konden bezoekers voor de topstukken terecht in de Philipsvleugel. Na de heropening op 13 april vorig jaar ging de Philipsvleugel dicht en werd ook dit bijgebouw gerenoveerd. Dat gebeurde door de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz, die ook het hoofdgebouw onder handen namen.

De Philipsvleugel heeft een tentoonstellingsoppervlakte van ruim 1.300 vierkante meter. Tijdens de renovatie is het atrium hersteld, waardoor er weer daglicht naar binnen komt. Een permanente toevoeging is een 17e-eeuwse Chinese lakkamer uit het stadhouderlijk hof van de Oranjes in Leeuwarden.

De eerste expositie is Modern Times, Fotografie in de 20e eeuw, met ruim 400 werken uit de fotocollectie van het museum. Jaarlijks zullen ongeveer acht exposities plaatsvinden.