Volvo kan geen ontslagen uitsluiten in ons land

De Zweedse directie van Volvo Group zegt niet te kunnen uitsluiten dat de aangekondigde extra besparingen personeel zal treffen. Er is evenwel nog niets beslist. Dat zegt woordvoerster Kina Wileke. Naar aanleiding van de resultaten over het derde kwartaal gaat Volvo, met een een grote fabriek in Gent, meer kosten schrappen dan gepland.
BELGA/VAN ASSCHE

Bij de voorstelling van de kwartaalcijfers verklaarde CEO Olof Persson dat er bijkomend bespaard zal worden op de verkoops- en ICT-afdeling die in ons land in Brussel en Gent vestigingen heeft. Woordvoerster Wilek verduidelijkt dat het nog te vroeg is om te zeggen of er een impact zal zijn voor België.

"De nieuw aangekondigde besparingen zijn op groepsniveau en we kunnen niet uitsluiten dat het ons personeel zal treffen. Of dat ook zo zal zijn, waar en hoeveel, moet nog beslist worden."

Belgische vestigingen

In België werken 3.500 arbeiders en bedienden voor de Volvo Group, van wie 2.200 bij Volvo Trucks in Oostakker. De overige 1.300 personeelsleden zijn tewerkgesteld bij Volvo Construction Equipment (Vilvoorde), maar ook bij verkoopsdiensten van Volvo Penta (motoren en aandrijfsystemen voor boten) en Volvo Bus, en andere ondersteunende diensten in Brussel en Gent, zoals marketing, IT en financiën.

Volvo Trucks

De nieuw aangekondigde besparingen hebben geen impact op de fabriek van Volvo Trucks in Oostakker, daar wordt dit en volgend jaar 30 miljoen euro geïnvesteerd om de maximumproductie zware vrachtwagens uit te breiden tot 200 per dag. Momenteel bouwen twee ploegen er dagelijks al 177 zware trucks.

Op de site in Oostakker is ook het grootste magazijn van de groep gevestigd, dat overigens tegen eind volgend jaar uitgebreid wordt met het volledig assortiment Volvo Construction Equipment onderdelen.

Een bestaand kostenbesparingsplan van 707 miljoen euro (6,5 miljard kronen) wordt uitgebreid met extra kostenbesparingen ten belope van 380 miljoen euro (3,5 miljard kronen), aldus het bedrijf. "De winstgevendheid van het bedrijf is niet op het gewenste niveau. Het is duidelijk dat we nog heel wat werk voor de boeg hebben", zegt CEO Olof Persson.

Er zal extra worden bespaard bij de divisie zware machines en de verkoopafdeling. Dat geldt ook voor de ICT-activiteiten.