Zweden zet zoekactie naar onderzeeër stop

In Zweden wordt niet langer gezocht naar een buitenlandse onderzeeër voor de kust van Stockholm. Tot 200 manschappen zochten een week lang naar een mysterieus onderwatervoertuig. De Zweedse overheid vermoedde dat een buitenlandse mogendheid zich zonder toestemming in Zweedse wateren ophield. Volgens een persbericht keren de meeste schepen nu in de loop van de ochtend naar de haven terug.

Een Zweedse krant berichtte eerder dat de Zweedse marine een noodoproep in het Russisch had opgevangen, maar dat werd niet bevestigd. Het was echter duidelijk dat Zweden vermoedde dat het om een Russisch vaartuig ging. Het Russische ministerie van Defensie ontkende alle betrokkenheid maar het incident leidde opnieuw tot verhoogde spanningen tussen Stockholm en Moskou.

Volgens Defensie in Zweden zullen de schepen en amfibievaartuigen hun actie staken, de grondtroepen blijven wel nog een tijdje aanwezig in de archipel rond Stockholm.

De Zweedse antiduikbootoperatie was de grootste sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Zweden bouwde na een incident in 1981 - toen een Russische duikboot met nucleaire wapens strandde voor de Zweedse zuidkust - een vloot van onderzeeërs uit, maar die werd later, wegens besparingen na het einde van de Koude Oorlog, weer afgebouwd.