"Vlaming gaat steeds kleiner wonen"

De gemiddelde bewoonbare oppervlakte in Vlaanderen bedraagt tegenwoordig 134 m² voor huiseigenaars, terwijl huurders gemiddeld tevreden moeten zijn met 122 m². Dat blijkt uit een analyse van de vastgoedorganisatie Century 21. Voor appartementen zijn de verschillen een stuk kleiner. En er is meer. We gaan blijkbaar steeds kleiner wonen.

Century 21, Belgiës grootste vastgoedgroep, verzamelde de voorbije jaren een pak cijfers over de koop- en huurmarkt. Voor Vlaanderen blijkt dat de gemiddelde huiseigenaar woont op 134 m². Wie een huis huurt, doet het gemiddeld met 9 procent minder.

Bij appartementen is die kloof bijna onbestaande: gemiddeld 92 m² bij eigenaars tegenover 91 m² voor huurders. Interessant daarbij is dat een jaar geleden een koopappartement nog gemiddeld 106 m² groot was. Dat laatste duidt op een trend.

"Compact is niet langer een vies woord"

"We zullen hoe langer hoe meer compacter gaan wonen", zegt Mathieu Verwilghen van Century 21 Benelux. "Door het stijgende aantal echtscheidingen zijn er veel meer eenoudergezinnen of kleinere gezinssamenstellingen. Tegelijk komt er een nieuwe generatie aan die minder behoefte heeft om groot te wonen. Ze hebben geen tijd meer voor het onderhoud dat zo'n grote woning vraagt, en naast goed wonen wil men ook nog af en toe met vakantie gaan."

Tegelijk zijn die kleine panden ideaal voor investeerders en verhuurders, die er bij voorkeur een publiek van jonge tweeverdieners mee aantrekken. Die hebben nog niet voldoende kapitaal om iets te kopen, maar willen intussen wel al mooi wonen. Tot slot is er ook de energiebehoefte. Hoe kleiner en compacter je woont, hoe minder verwarmingskosten. "Compact is niet langer een vies woord", aldus Verwilghen.

Toch nog ruimer dan in het buitenland

De trend dat we steeds kleiner gaan wonen, toont zich ook in de verkoopcijfers van vorig jaar vergeleken met die van dit jaar. Verkochte woningen waren dit jaar gemiddeld 12 procent kleiner dan vorig jaar, voor de huurmarkt is de woningoppervlakte gekrompen met 7 procent. Maar zelfs als we dit in rekening brengen, woont de gemiddelde Vlaming nog steeds relatief ruim in vergelijking met het buitenland. In Nederland, Frankrijk en Engeland bedraagt de gemiddelde woonoppervlakte 75 m².

Meest gelezen