"We zijn met 1 miljoen die betogen tegen hervorming Italiaanse arbeidsmarkt"

Duizenden mensen hebben vandaag in Rome betoogd tegen de plannen van de Italiaanse regering om de arbeidsmarkt te hervormen. Volgens de vakbonden waren zeker een miljoen mensen aanwezig op de slotmanifestatie.

De straten van de Italiaanse hoofdstad kleurden vandaag helemaal rood. Studenten, werknemers en gepensioneerden kwamen op straat tegen de economische politiek van de regering-Renzi. De Italiaanse premier wil namelijk met zijn "Jobs Act" het arbeidsrecht hervormen. Onder meer het ontslagrecht zou daardoor versoepeld worden. "De hervorming is veel te veel een bescherming voor de werkgever, niet voor de werknemer. Er wordt ook te weinig geïnvesteerd, dus te weinig werk gecreëerd. Er zijn daarnaast ook te weinig solidariteitscontracten, een soort van arbeidstijdverkorting, om ontslagen te voorkomen", legt correspondente Hedwig Zeedijk uit.

Algemene staking

CGIL-vakbondsleidster Susanna Camusso dreigt alvast met een algemene staking als de hervormingen niet in de prullenmand worden gegooid. Die staking zou het hele land platleggen.