Alexandre Desplat voor de 5e keer beste componist in Gent

De Franse filmcomponist Alexandre Desplat is op de World Soundtrack Awards in 't Kuipke in Gent uitgeroepen tot filmcomponist van het jaar. Het is al de 5e keer dat hij de award krijgt in het 14-jarige bestaan van het prijzengala. Ook zijn score voor "The Grand Budapest Hotel" is bekroond. (Foto: archieffoto)
AFP

De uitreiking van de World Soundtrack Awards is traditioneel het sluitstuk van het filmfestival van Gent. De winnaars worden bepaald door de World Soundtrack Academy, een wereldwijd netwerk van 355 filmcomponisten en mensen die actief zijn in filmmuziekindustrie.

Desplat, die vorig jaar nog eregast was op de uitreiking, is het gewoon om bekroond te worden in Gent. Hij krijgt al voor de 5e keer de belangrijkste award, die voor filmcomponist van het jaar. Desplat verslaat Hans Zimmer, Gabriel Yared, Marco Beltrami en Steven Price.

Bovendien is de score van de 53-jarige Fransman voor "The Grand Budapest Hotel" gekozen tot beste originele soundtrack. Desplat valt dus twee keer in de prijzen in Gent. In die categorie waren ook "Her" (Arcade Fire), "Gravity" (Steven Price), "12 years a slave" (Hans Zimmer) en "All is lost" (Alex Ebert) genomineerd.

"Happy" is beste filmsong

De award voor beste originele filmsong is voor "Happy" van Pharrell Williams. De wereldhit verscheen op de soundtrack van "Despicable me 2". Ontdekking van het jaar is Daniel Pemberton, die de scores schreef voor "Cuban fury" en "The counselor".

De favoriet van het publiek was dit jaar Michelino Bisceglia's muziek voor "Marina", die met de Spotify Public Choice Award aan de haal ging. Ten slotte kreeg de Franse componist Francis Lai een prijs voor zijn hele oeuvre. Een van zijn nummers werd in Gent vertolkt door Helmut Lotti en Clara Cleymans.

De awards werden onder meer uitgereikt door juryvoorzitter Bret Easton Ellis en prins Laurent. Die laatste liet zich opmerken door de persverantwoordelijke op een ongewone manier vast te nemen (zie foto onderaan).

Muziek van Cliff Martinez en Jef Neve

Na de uitreiking van de filmmuziekprijzen bracht het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé een selectie uit het uitgebreide oeuvre van centrale gast Cliff Martinez, een Amerikaanse componist en de ex-drummer van de Red Hot Chili Peppers.

Daarnaast had Jef Neve fragmenten geselecteerd uit de soundtrack die hij gemaakt heeft voor de Eén-serie "In Vlaamse velden". De muziek werd vergezeld van beelden uit de reeks. Er was tijdens de ceremonie ook werk te horen van Lifetime Achievement Award-winnaar Francis Lai en van Dan Romer, die in 2013 uitgeroepen werd tot ontdekking van het jaar.

De laureaten op een rij

  • Film Composer of the Year: Alexandre Desplat
  • Best Original Film Score of the Year: "The Grand Budapest Hotel" (Alexandre Desplat)
  • Best Original Song written directly for a Film: "Happy" (Pharrell Williams)
  • Discovery of the Year: Daniel Pemberton
  • Lifetime Achievement Award: Francis Lai
  • Spotify Public Choice Award: "Marina" (Michelino Bisceglia)
  • Sabam Award for Young Composer: Cyril Molesti

FOTO: Prins Laurent neemt persverantwoordelijke vast

FOTO: Francis Lai (rechts) met zijn award

FOTO: Helmut Lotti en Clara Cleymans op het podium