Cream-bassist Jack Bruce (71) is overleden

De Schotse muzikant Jack Bruce, die mee de band Cream oprichtte, is overleden aan de gevolgen van een leverziekte. Cream bestond maar enkele jaren, maar was eind jaren 1960 wel enorm populair en had een grote invloed op de rockmuziek. Bruce was bassist en schreef en zong het merendeel van de nummers van de groep. Hij is 71 jaar oud geworden.
AP2005
Cream tijdens een reünieconcert in 2005. Jack Bruce staat links.

Bruce speelde in verschillende groepjes in de jaren 60 vooraleer hij in 1966 samen met gitarist Eric Clapton en drummer Ginger Baker de band Cream oprichtte. Bruce nam de bas en het grootste deel van de zang voor zijn rekening. Daarnaast schreef hij ook de teksten, in samenwerking met dichter Pete Brown.

Na twee jaar, in 1968, hield Cream ermee op. In die twee jaar verkocht de band, die bluesrock en psychedelische rock speelde, ruim 35 miljoen platen. Enkele van hun bekende nummers zijn "I feel free", "White room" en "Sunshine of your love". Cream had volgens muziekkenners een grote invloed op veel rockbands na hen.

Na de split van Cream bereikte Bruce, die te kampen had met drugsverslavingen en financiële problemen, nooit meer het grote commerciële succes. Hij bouwde wel een reputatie uit als een van de beste bassisten ter wereld en speelde onder meer voor Frank Zappa en Lou Reed.

In 2003 onderging Bruce een levertransplantatie. Twee jaar later kwamen hij, Clapton en Baker opnieuw samen voor enkele reünieconcerten in Londen.