Crevits wil toelatingsproef voor lerarenopleiding

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil een verplichte, niet-bindende toelatingsproef invoeren voor scholieren die aan de lerarenopleiding willen beginnen. Als die toelatingsproef goed wordt geëvalueerd, komen er ook voor de andere richtingen in het hoger onderwijs dergelijke proeven.

Tegen 2022 hebben we 60.000 nieuwe leerkrachten nodig, maar dit jaar zijn er nog geen 5.200 studenten begonnen aan een lerarenopleiding. De minister wil daarom de lerarenopleiding hervormen en wil daarvoor een toelatingsproef invoeren. Dat staat te lezen in haar beleidsnota die de krant De Morgen kon inkijken.

"Ik begin met een toelatingsproef voor de geïntegreerde lerarenopleidingen kleuteronderwijs, lager en secundair onderwijs", staat er te lezen. Daarmee wil de minister van Onderwijs de kennis van studenten beter inschatten. Op die manier moeten we beter geschoolde leraren krijgen en zouden er minder studenten falen, wat voor zowel de hogescholen als voor die studenten zelf tijd en geld kost.

De toelatingsproef komt er boven op een oriënteringsproef die alle leerlingen in het middelbaar onderwijs zullen moeten afleggen. Wanneer de toelatingsproef zal worden ingevoerd, is nog niet duidelijk. Volgende week wordt de beleidsnota van Crevits voorgelegd aan het Vlaams Parlement.