Drie Turkse soldaten gedood door rebellen

Gemaskerde mannen hebben zaterdag drie Turkse soldaten om het leven gebracht in het zuidoosten van Turkije, een gebied waar vooral Koerden wonen. Dat zegt het leger. Het beweert dat de aanval het werk is van Koerdische rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De drie soldaten, die niet in dienst waren, werden om het leven gebracht op straat in de stad Yüksekova, provincie Hakkari, het zuidoosten van het land, aan de grens met Iran en Irak. Niemand heeft de aanval opgeëist.

De belagers van de soldaten sloegen op de vlucht. De veiligheidsdiensten zijn nog steeds op zoek naar hen, meldt het officiële nieuwsagentschap Anatolië.

In een persbericht beweert het leger dat de aanval het werk is van "drie terroristen van een terroristische afscheidingsbeweging". Met die woorden verwijst het naar de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die ze nooit bij naam noemt.

Ongeveer 40.000 slachtoffers zijn er sinds 1984 gevallen bij het conflict tussen de Turkse overheid en de PKK. Sinds maart 2013 geldt een staakt-het-vuren, dat over het algemeen gerespecteerd wordt. De islamitisch-conservatieve machthebbers in Turkije zijn vredesgesprekken gestart met de rebellen.

De jongste weken namen de spanningen weer toe. De Koerdische rebellen in Turkije verweten de autoriteiten in Ankara een gebrek aan steun aan de Koerdische strijders in de Syrische grensstad Kobane, die onder vuur ligt van de islamistische militie Islamitische Staat.