Eerste harttransplantaties met 'dood' hart geslaagd

In Australië hebben hartchirurgen voor het eerst twee harttransplantaties uitgevoerd met een 'dood' hart, dat gestopt was met kloppen. De operaties zijn geslaagd, meer nog, één patiënte (57) verklaarde dat ze zich nu 40 voelt, als "een ander mens". Het succes kan een doorbraak betekenen voor patiënten met zware hartproblemen. (foto: archieffoto)

Tot nu toe werden harttransplantaties uitgevoerd met donorharten van mensen die nog in leven waren, maar bij wie de hersenfuncties waren uitgevallen. Met andere woorden, met een nog kloppend hart. De meest recente transplantaties gebeurden met harten die ongeveer een halfuur gestopt waren met kloppen.

Het is al een revolutie op zich dat dit überhaupt succesvol kan, en het kan tegelijk een revolutie betekenen voor patiënten die op een donorhart wachten. Het potentieel van donorharten kan nu immers aanzienlijk vergroten.

Heart-in-a-box

Hoe werkt het? Het 'dode' hart wordt opnieuw tot leven gewekt in de zogenoemde 'heart-in-a-box', een machine waar het hart in een doorschijnende doos wordt bewaard en warm wordt gehouden. De hartslag wordt er in stand gehouden en een vloeistof beperkt de schade aan de hartspier. De machine werkt met bloed van de donor.

"Aan de techniek is 20 jaar gewerkt, waarvan de laatste 4 jaar zeer intensief," zegt professor Peter McDonald van St Vincent. "We moesten onder meer onderzoeken hoe lang een hart dat niet klopt potentieel kan 'overleven'." De artsen kunnen dankzij de heart-in-a-box-test ook vrij betrouwbaar oordelen of een donorhart effectief ook nog zal werken na de transplantatie.

Vergelijkbare methodes, waarbij een orgaan op temperatuur wordt gehouden en gevoed met het oog op een transplantatie, werder eerder al succesvol toegepast voor o.a. de lever en longen.

Twee patiënten voelen zich kiplekker

Kumud Dhital, een chirurg van het St Vincent Hospital in Sydney, heeft de voorbije maanden enkele harttransplantaties gedaan met donorharten die gestopt waren met kloppen. Gisteren stonden twee patiënten de media te woord na een geslaagde operatie, de 57-jarige Michelle Gribilas en de 40-jarige Jan Damen, beiden uit Sydney.

Gribilas was de eerste patiënt bij wie een dergelijk hart werd ingebracht. Zij leed aan een erfelijke hartziekte en werd twee maanden geleden geopereerd. "Ik voelde me vroeger heel ziek. Maar nu voel ik me een ander mens. Het voelt alsof ik weer 40 ben. Ik mag echt van geluk spreken."

Damen is vader van drie en ook hij leed aan een erfelijke hartziekte. "Ik voel me fantastisch. Ik had nooit gedacht dat het dragen van de ziekenhuispyama hier in St Vincent zo goed zou voelen." Hij zei dat hij vaak aan zijn donor denkt. "Zonder die persoon zat ik hier misschien niet."