Egyptische leger kamt Sinaï uit na bloedige aanslagen

Het Egyptische leger is begonnen aan een grote militaire actie in het noorden van het schiereiland Sinaï, dat meldt het Egyptische persagentschap MENA. In de Sinaï kwamen gisteren bij 2 aanslagen zeker 33 Egyptische soldaten om, een van de zwaarste aanvallen op Egyptische militairen in vele jaren. President Abdel Fattah al-Sisi heeft er de noodtoestand afgekondigd. In de Sinaï zijn al jaren tal van extremistische moslimgroepen actief.
AP2012

Kort na de tweede aanslag riep president al-Sisi zijn veiligheidsraad bijeen en die besliste om voor de komende 3 maanden de noodtoestand uit te roepen in een groot deel van de Sinaï. Na die beslissing meldden inwoners van het schiereiland dat telefoonlijnen en het internet waren uitgevallen.

Het uitvallen van die communicatielijnen heeft volgens de Egyptische veiligheidsdiensten alles te maken met de militaire operatie die het Egyptische leger aan het uitvoeren is tegen moslimextremisten die ervan verdacht worden de aanslagen te hebben gepleegd. Die zijn evenwel nog niet opgeëist, maar er wordt gekeken in de richting van de terreurgroep Ansar Bayt al-Maqdis, die heel actief is in Egypte. De groep heeft eerder al gelijkaardige aanslagen gepleegd.

Helikopters van het leger zouden al enkele schuilposten van jihadisten nabij de grens met de Gazastrook hebben gebombardeerd. Bij die acties zouden verschillende militanten gedood of opgepakt zijn, maar veel details zijn er nog niet.

Sinds de machtsovername door generaal al-Sisi vorig jaar - na het afzetten van moslimpresident Mohammed al-Mursi - is het steeds onrustiger geworden in de Sinaï. Het is niet de eerste keer dat de Egyptische overheid die onrust beantwoordt met een militaire aanval. Caïro krijgt daarvoor 1,3 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) financiële hulp van de Verenigde Staten.