Jonge vrouw in Iran geëxecuteerd na verkrachtingszaak

De 26-jarige Reyhaneh Jabbari is, ondanks het internationale protest, geëxecuteerd. Dat meldt BBC. De jonge vrouw werd ervan beschuldigd een man te hebben gedood. Volgens Jabbari ging het echter om zelfverdediging, aangezien de man haar wilde misbruiken. Geweld op vrouwen is in Iran trouwens een groot probleem, zo werden de voorbije maanden verschillende vrouwen aangevallen met bijtend zuur. President Rouhani heeft op Twitter alvast zijn afschuw geuit over de zuuraanvallen.

Jabbari werd in 2007 gearresteerd voor de moord op Morteza Abdolali Sarbandi, een voormalige medewerker van de Iraanse regering. Ze gaf toe dat ze de man had gestoken, maar beweerde dat een andere man Sarbandi uiteindelijk om het leven bracht.

Na haar arrestatie werd Jabbari twee maanden in afzondering geplaatst, zonder enig contact met haar familie of met haar advocaat. In 2009 werd ze uiteindelijk ter dood veroordeeld. Dat het om zelfverdediging ging, kon volgens de rechtbank niet voldoende worden bewezen.

"Zeer gebrekkig onderzoek"

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International was de vrouw veroordeeld na "een zeer gebrekkig onderzoek". Ze riep Iran op om de executie niet te laten plaatsvinden. Op de sociale netwerksites Twitter en Facebook werden dan weer campagnes opgericht om het doodsvonnis van de vrouw aan te vechten.

Vandaag meldt het staatspersagentschap Tasnim echter dat de vrouw geëxecuteerd werd nadat haar familie geen vergiffenis kreeg van de familie van de vermoorde man. Ook de moeder van Jabbari zou inmiddels de executie hebben bevestigd.

Volgens de Verenigde Naties zijn er dit jaar in Iran al 250 mensen geëxecuteerd.

Ook protest tegen zuuraanvallen op vrouwen

Geweld tegen vrouwen is in het algemeen een groot probleem in Iran. Zo zijn verschillende vrouwen in de stad Isfahan de voorbije maanden overgoten met bijtend zuur.  Veel Iraniërs denken dat de aanvallen het gevolg zijn van een nieuwe wet die vorige week is goedgekeurd. Die laat het aan Iraniërs toe om medeburgers erop te wijzen dat ze zich niet islamitisch genoeg gedragen.

Uit protest kwamen vele Iraniërs afgelopen week op straat. Vanuit de officiële persagentschappen komen er geen beelden van de demonstraties, maar op sociale media weerklinkt het protest des te luider. Ook president Rouhani heeft kritiek op de wet en gisteren uitte hij op Twitter zijn afkeuring over de aanvallen met zuur.