Koerden heroveren Noord-Iraakse stad op IS

Koerdische peschmerga-strijders hebben in het noorden van Irak de stad Zoumar heroverd op de de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat gebeurde met luchtsteun van de Amerikanen. Ook elf dorpen in de buurt zijn ontzet.

Zoumar ligt 60 kilometer ten noordwesten van Mosul. Nadat het Iraakse leger zich bij het begin van de opmars van IS had teruggetrokken, trokken de Koerden Zoumar binnen, maar bij een nieuw offensief in augustus moesten ook zij zich terugtrekken.

De peshmerga hebben sindsdien stukje bij beetje terrein heroverd. Ze krijgen ook steun van een internationale coalitie onder leiding van de VS, die sinds luchtaanvallen uitvoert tegen IS in Irak. De terreurbeweging controleert grote delen van vijf Iraakse provincies.

De Koerden zijn ook van plan 200 peshmerga naar Syrië te sturen om er deel te nemen aan de verdediging van de Koerdische grensstad Kobane.