N-VA-Kamerlid spreekt op colloquium Joris Van Severen

N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote heeft vanmorgen als burgemeester van Dentergem de inleiding gegeven bij een colloquium over Joris Van Severen. Van Severen was de leider van Verdinaso, een autoritaire extreemrechtse beweging in de jaren 30, die onder meer tegen democratische verkiezingen was en verwant was met het fascisme.

Halfweg de jaren 30 werd Van Severen ook belgicist. Zelf heeft hij nooit gecollaboreerd met de Duitsers, maar sommige van zijn aanhangers wel. Koenraad Degroote (foto's uit de Kamer) verklaart zijn keuze om de inleiding te geven: "Joris Van Severen is geboren in mijn geboortedorp, en ik spreek hier in feite als burgemeester van het geboortedorp van Joris Van Severen, en niet als N-VA-parlementslid."

Degroote ziet geen probleem in zijn keuze. "Ik heb in mijn voorwoord gezegd dat ik voorstander ben van objectief onderzoek en dat objectief onderzoek houdt pro's en contra's in. De historici moeten hun werk kunnen doen. Zelf, als gewone burgemeester, ben ik niet bevoegd om daar waarde-oordelen over uit te spreken. Dat is het werk van professionele historici."

Degrootes optreden ligt gevoelig, zeker na een rist incidentjes rond andere N-VA'ers, onder meer na het verjaardagsfeest van VMO-stichter Bob Maes. Dat De Groote de inleiding zou geven, werd donderdag al opgepikt door de Franstalige krant Le Soir en het anti-fascistisch front.

Het colloquium behandelt de ideeën en het werk van Joris Van Severen. Verdinaso staat voor Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen.