Obama omhelst verpleegkundige die genezen is van ebola

Nina Pham, een Amerikaanse verpleegkundige die besmet was geraakt met ebola, is genezen verklaard. President Obama nodigde haar uit in het Witte Huis en ontving haar met open armen.

De verpleegkundige raakte, net als een andere collega, besmet nadat ze de eerste Amerikaanse ebolapatiënt, Eric Duncan, had verzorgd. Pham werd intussen officieel genezen verklaard en mocht het ziekenhuis verlaten. Op het Witte Huis werd ze alvast met open armen ontvangen door de Amerikaanse president.

De ontmoeting was voor de president een mogelijkheid om de verpleegkundige te bedanken voor haar inzet, aldus de woordvoerder van het Witte Huis. De verpleegkundige zei in een korte mededeling dat ze "gezegend" was. Ze benadrukte dat ze haar normale leven terug wil opnemen en zich wil herenigen met haar hond Bentley. Ook de viervoeter werd de afgelopen weken namelijk in quarantaine geplaatst, maar testte uiteindelijk negatief op het virus.

Medisch personeel in quarantaine na bezoek ebolaland

Gisteren raakte ook bekend dat een Amerikaanse dokter die teruggekeerd was uit Guinee, met het ebolavirus is besmet. De burgemeester en de gouverneur van New York probeerden alvast de bevolking gerust te stellen, want de dokter was nog gaan bowlen en joggen in de stad en hij had er ook de metro genomen. 

Naar aanleiding van het nieuwe ebolageval hebben de gouverneurs van New York, New Jersey en Ilinois nu ook beslist dat medisch personeel drie weken verplicht in quarantaine moet blijven nadat ze teruggekeerd zijn uit een ebolaland.