Picassomuseum in Parijs na vijf jaar opnieuw open

Het Picassomuseum in Parijs heropent vandaag na vijf jaar gesloten te zijn wegens verbouwingen. In het vernieuwde museum over de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso zijn bijna dubbel zoveel werken te zien.

Het "Musée Picasso" is gevestigd in een 17e-eeuws gebouw in de wijk Le Marais. Het ging vijf jaar geleden dicht voor een renovatie. Aanvankelijk was daar 2,5 jaar voor uitgetrokken, maar uiteindelijk duurde het dus dubbel zo lang. De kosten liepen op tot zo'n 52 miljoen euro, een pak meer dan gepland was.

De problemen leidden ertoe dat de directeur van het museum, Anne Baldassari, door de Franse regering aan de kant werd geschoven. Laurent Le Bon werd aangesteld als haar opvolger. Baldassari mocht vandaag wel nog de eerste tentoonstelling openen.

In totaal zijn er in het museum nu 40 kamers en 3.000 vierkante meter expositieruimte. Ruim 400 stukken worden tentoongesteld. Dat is maar een klein deel van de totale collectie van 5.000 kunstwerken die het museum bezit. Het gaat om schilderijen, maar ook om tekeningen, schetsen, foto's en beeldhouwwerken.

Naast werken van Picasso zelf zijn er ook een heel aantal stukken te zien die de kunstenaar had verzameld, onder meer van Matisse, Braque en Cézanne. De openingsdag is niet toevallig gekozen. Picasso werd geboren op 25 oktober 1881. De excentrieke artiest, die lang in Frankrijk woonde, overleed in 1973 op 91-jarige leeftijd.