Russen gaan definitief voor wintertijd

Rusland keert vannacht definitief en permanent terug naar wintertijd. Daarmee komt een einde aan een experiment van drie jaar waarbij de Russen het hele jaar op zomeruur draaiden. Tegelijk voeren de Russen ook opnieuw de 11 tijdszones in het land in, van oost naar west. Uurschema's liggen er soms zelfs politiek gevoelig.

Een van de grootste hervormingen die werden ingevoerd onder Medvedev, in 2011, was het permanent switchen naar de zomertijd (GMT +4). Het idee was dat twee keer per jaar switchen nefast was voor het bioritme. Het project sloeg echter niet aan. Het kwam erop neer dat de Russen vroeger moesten opstaan in de winter, terwijl de winters lang en somber zijn. 's Morgens bleef het een uur langer donker. De huidige president Vladimir Poetin gaf daaraan gehoor, en tekende in juli een wet die een einde brengt aan het zomeruur-experiment en permanent het winteruur invoert (GMT +3). 

In een uitgestrekt land als Rusland is het uurschema een ingewikkelde en gevoelige kwestie. Soms komt er rechtstreeks politiek bij kijken. Toen eerder dit jaar de Krim werd geannexeerd door Moskou, ging die meteen over op Moskou-tijd en werd het Oekraiënse uur overboord gegooid. Oekraïne zelf houdt overigens vast aan twee verschillende uurschema's per jaar, zomer- en winteruur.

In het uitgestrekte Rusland worden van oost naar west opnieuw 11 verschillende tijdszones ingevoerd, van Kamtsjatka aan de Stille Oceaan tot de enclave van Kaliningrad helemaal in het westen, tegen de Europese Unie. Ook daar wordt een beslissing van ex-president Medvedev teruggedraaid.

Meest gelezen