250 mensen betogen in Brussel tegen islamofobie

Op het Brusselse Poelaertplein hebben vanmiddag circa 250 personen een betoging gehouden tegen de islamofobie die volgens hen toeneemt. Tot de betoging was opgeroepen door de organisatie "Muslim Rights". "We vragen niet meer dan het recht om in vrede en waardigheid te kunnen leven en deel te nemen aan de maatschappij, ook aan het publieke leven", zegt Foaud Benyekhlef, initiatiefnemer voor de betoging.

De betoging is een reactie op enkele recente incidenten zoals het overlijden van Youssef Tariki, een 42-jarige man die midden december in nog onopgehelderde omstandigheden om het leven kwam in een commissariaat van Charleroi. Hij was opgepakt naar aanleiding van een echtelijke ruzie. Zijn vrouw en acht kinderen eisten tijdens de betoging duidelijkheid over wat er met hun echtgenoot en vader gebeurd is.

"Moslims moeten zich verstoppen"

"Het is slechts een voorbeeld van hoe moslims behandeld worden", zegt Fouad Benyekhlef. "Net als vrouwen die een sluier dragen scheef bekeken, uitgescholden of zelfs aangevallen worden. De boodschap is duidelijk, moslims moeten zich verstoppen en mogen niet gezien worden. Recent is de verjaardag van 50 jaar immigratie gevierd maar wat ons betreft, viel er niets te vieren. Het racisme tegen de vreemdeling, tegen de geïmmigreerde arbeider is verveld tot islamofobie, maar de haat en de discriminatie zijn dezelfde gebleven. Pas als moslims trots moslim kunnen zijn, als moslimvrouwen met een hoofddoek ongestoord kunnen gaan werken en naar school gaan, zal deze maatschappij een stap vooruit gezet hebben."