300 mensen betogen tegen gesloten opvangcentra

Zo'n 300 mensen hebben vanmiddag betoogd aan het gesloten vluchtelingenopvangcentrum 127bis in Steenokkerzeel. Ze eisten de sluiting van alle gesloten centra, die in hun ogen niet meer dan gevangenissen zijn, en protesteerden tegen de recente verklaringen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"Francken kondigde aan opnieuw kinderen te willen opsluiten, terwijl België drie jaar geleden besliste dat niet meer te doen na verschillende veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens", zegt Oscar Flores van de Coordination contre les Rafles, les Expulsions et pour la Régularisation (CRER).

"De beslissing om kinderen en gezinnen met kinderen niet meer op te sluiten in gesloten centra was een wijze en juiste beslissing", zegt de CRER-woordvoerder. "Die terugdraaien zou een volslagen verkeerde en onaanvaardbare stap zijn. Tegelijkertijd is de praktijk waarbij gezinnen met kinderen nu zogezegd "opgevangen" worden in halfopen huizen, mits ze zich zogezegd "akkoord" verklaren met een zogezegde "vrijwillige" terugkeer, hypocriet. Net als de gesloten vluchtelingencentra zijn die halfopen huizen niet meer dan fabrieken van sans-papiers."

"Gesloten centra zijn gevangenissen"

De CRER en de betogers aan het centrum 127Bis eisen niets minder dan de sluiting van alle gesloten centra. "Die naam is gewoon een andere term voor een gevangenis", zegt Flores. "Die mensen zijn opgesloten zoals veroordeelden en worden net als hen dagelijks geconfronteerd met geweld. We vinden het onaanvaardbaar dat mensen opgesloten worden, omdat ze elders geboren worden en niet de juiste papieren hebben, of omdat we er gewoon voor kiezen hen niet te geloven."