"Niet zeker dat Dexia geen geld meer nodig zal hebben"

"Niemand kan nu zeggen dat Dexia niet alsnog geld zal nodig hebben." Dat zegt Koen Schoors, professor economie aan de Universiteit van Gent, aan deredactie.be. Uit de stresstest blijkt wel dat de meeste banken een nieuwe crisis op eigen benen kunnen doorstaan.

Dexia komt volgens de stresstest van de Europese Centrale Bank 340 miljoen euro te kort, maar omdat de restbank in een "uitdoofscenario" zit, moet Dexia voor de ECB niet op zoek naar extra kapitaal. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor de Belgische staat die voor een groot stuk garant staat voor Dexia. Maar Koen Schoors betwijfelt dat.

Zijn de centen van de belastingbetaler nu veilig?

Voor Dexia is het te vroeg om dat te zeggen. Niemand kan nu zeggen dat Dexia niet alsnog geld nodig zal hebben later. Wat betreft de rest zeggen de tests dat de banken in staat zijn om bij een volgende crisis de klap op te vangen. Voor Dexia vind ik het voorbarig om daar uitspraken over te doen.

Wat zegt de stresstest van de Europese Centrale Bank over het Belgische bankenklimaat?

Onze banken zijn gezonder geworden, met uitzondering van Dexia en Axa. Dat komt voor een deel omdat banken kapitaal hebben getankt, zeker KBC. We mogen ook niet vergeten dat twee belangrijke Belgische banken, ING en Fortis, onder de stresstest van hun buitenlandse moeder vallen, maar ook die zijn met vlag en wimpel geslaagd. Concreet betekent de test dat Axa een probleem heeft, maar die bank heeft al kapitaal gekregen. Dexia heeft zware problemen, maar dat is niets nieuws.

Wat met Italië en Griekenland? Daar moeten verschillende banken nog heel wat extra kapitaal zien op te halen.

Dat wordt daar inderdaad een probleem. Ik denk dat een aantal Griekse en Italiaanse banken zullen worden overgenomen of zullen moeten fuseren.

Kunnen we zeggen dat de bankencrisis bezworen is? Is er meer vertrouwen in de bankensector?

Het is duidelijk dat banken veiliger zijn geworden. Ze blijven kapitaal verhogen. Dat zou moeten van aard zijn om het vertrouwen in de banken te verhogen.

Meest gelezen