"Oekraïners hebben massaal gekozen voor Europa"

Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko hebben de prowesterse partijen in zijn land een grote overwinning geboekt bij de parlementsverkiezingen. Volgens twee exitpolls halen de partijen van Porosjenko en van premier Arseni Jatsenjoek samen zo'n 45 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen. De eerste definitieve verkiezingsuitslagen worden pas morgen verwacht.

"Meer dan driekwart van de kiezers hebben de toenadering tussen Oekraïne en Europa krachtig en onomkeerbaar gesteund", zegt Petro Porosjenko in een toespraak vanavond. Morgen begint hij gesprekken voor de vorming van een nieuwe regeringscoalitie.

De prowesterse partij van Porosjenko haalt 22,2 procent en zou de grootste worden in het nieuwe parlement in Kiev. Ze wordt op de hielen gezeten door de partij van Jatsenjoek, die 21,8 procent zou halen. Dat is aanzienlijk meer dan was verwacht.

Samopomitsj, een andere prowesterse partij die vooral in het westen van het populair is, zou op de derde plaats eindigen met 14,2 procent.

Ook de populistische Radicale Partij en het extreemrechtse en nationalistische Svoboda zouden verkozenen krijgen in het nieuwe parlement.

De partijen van de vroegere machthebbers krijgen forse klappen. De Partij van de Regio's van de verdreven president Viktor Janoekovitsj haalt nog zo'n 7,4 procent, de Vaderlandpartij van de zowat uitgerangeerde oud-premier Joelija Timosjenko 5,6 procent.

De uitslagen van exitpolls slaan maar op de helft van  de verdelen parlementszetels, namelijk de zetels die worden toegewezen volgens het proportionele kiesstelsel. De andere helft van de zetels wordt toegewezen volgens een ingewikkeld meerderheidsstelsel per deelstaat.

In de oostelijke provincies Loegansk en Donetsk, die grotendeels gecontroleerd worden door pro-Russische milities, zijn de mensen niet gaan stemmen.