"Ook vakbonden moeten gedagvaard kunnen worden"

Vakbonden moeten hun rechten kunnen uitoefenen, maar als ze vernielingen aanbrengen, moeten we nadenken over hoe ze voor hun verantwoordelijkheid kunnen worden geplaatst. Dat heeft N-VA-Kamerlid Zuhal Demir verklaard in “De zevende dag”. Vandaag kunnen vakbonden niet gedagvaard worden en dat is volgens Demir verkeerd want “niemand staat boven de wet”. Volgens haar PVDA-collega Raoul Hedebouw is het enkel de bedoeling de vakbonden aan banden te leggen.

De voorbije week ontstond ophef nadat vakbondsmilitanten vernielingen hadden aangebracht aan het hoofdkwartier van de MR. “Iedereen kan het oneens zijn met het beleid en eenieder moet dat kunnen uiten”, zegt Demir. Geweld gebruiken noemt ze evenwel "immoreel en onverantwoordelijk”. “Niemand staat boven de wet. Ook vakbonden moeten betalen voor wandaden", stelde ze. Volgens Demir moet worden nagedacht over hoe vakbonden voor hun verantwoordelijkheid kunnen worden geplaatst. Ze wees erop dat de vakbonden niet kunnen worden gedagvaard, omdat ze geen rechtspersoon hebben.

Hedebouw hekelde dat de invoering van de rechtspersoonlijkheid voor vakbonden - "zoals Thatcher indertijd" - enkel een poging is om de bonden aan banden te leggen. Demir erkende dat het, gezien het sociaal klimaat, nu niet verstandig zou zijn om de gemoederen nog extra te verhogen. "Maar wat er deze week gebeurd is, de wilde stakingen en het geweld, dat kan niet", luidde het.