Braziliaanse verkiezingskandidate Rousseff blijft op kop liggen volgens peilingen

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff geeft een deel van haar voorsprong in de peilingen voor de presidentsverkiezingen prijs op haar concurrent, Aécio Neves. Rousseff blijft wel 4 à 6 procent voorliggen. De verkiezingen gaan straks van start.

Volgens onderzoeksbureau Atafolha, dat een peiling uitvoerde vrijdag en zaterdag, wil 52 procent van de Brazilianen op Rousseff stemmen en 48 procent op Neves. De verschillen zijn miniem: Rousseff levert 1 procent in, terwijl Neves er 1 wint. Het verschil tussen de twee komt zo binnen de foutenmarge van +/-2 procent te liggen. "Maar de waarschijnlijkheid dat Rousseff op kop ligt is belangrijker", zegt Datafolha.

Onderzoeksbureau Ibope geeft de aftredende presidente dan weer een comfortabelere voorsprong van 6 procent: 53 procent zegt op Rousseff te willen stemmen, 47 procent op Neves. In vergelijking met de vorige peiling van 23 oktober verliest Rousseff 1 procent en wint Neves er 1.

In totaal moeten 142,8 miljoen Brazilianen zondag gaan stemmen. Rousseff is de kandidate van de centrumlinkse Arbeiderspartij (PT), die al 12 jaar aan de macht is. Zij won de eerste ronde van de verkiezingen op 5 oktober met 41 procent. Neves, de kandidaat van de centrumrechtse Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB), behaalde 33 procent.

De verschillen in de tweede ronde zullen veel kleiner zijn. Neves hoopt niet alleen op de klassieke rechtse stem. Hij zou ook kunnen rekenen op een deel van de stemmen van de middenklasse-kiezers. Ontgoocheld in Dilma hadden zij in de eerste ronde gestemd voor de ecologiste Marina Silva.