Dexia gedelibereerd

Dexia is niet geslaagd voor de bankenstresstest. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) is de restbank Dexia niet bestand tegen nieuwe politieke en economische schokken. Toch zou de Belgische staat niet met extra geld over de brug moeten komen. Vijf andere Belgische banken zijn wel geslaagd, al was het zeker voor Axa met de hakken over de sloot.

In totaal heeft de ECB 130 banken doorgelicht. Hun balansen werden tot eind vorig jaar getest. Vier van de zes onderzochte Belgische banken zijn zonder meer daarvoor geslaagd: KBC, Belfius, Argenta en effectenbewaarder Bank of New York Mellon.

Ook de Belgische bank Axa Bank Europe is in de finale stresstest geslaagd, ondanks een onvoldoende voor haar kapitaalbuffer. De bank komt nog 70 miljoen euro te kort. Voor het eerste deel van het examen, de balanstest, was Axa dus niet geslaagd maar de bank kon intussen geld gaan tanken bij de Franse moedergroep.

Gedetailleerde resultaten over de Belgische takken van ING en BNP Parisbas Fortis zijn er nog niet. Wanneer de resultaten van die bankgroepen in hun geheel bekeken worden, blijken ze wel geslaagd.

Kapitaalbuffers (Common Equity Tier 1-ratio's)

  1. Argenta: 14,7%
  2. KBC: 8,3%
  3. Belfius: 7,3%
  4. Dexia: 5% (onder minimumgrens van 5,5 procent)
  5. Axa Bank Europe: 3,4%

 

De Belgische staat en Dexia

Het kapitaaltekort van Dexia bedraagt volgens de ECB 340 miljoen euro. Volgens de Nationale Bank van België stelt de negatieve stresstest het herstructureringsplan van Dexia echter niet in vraag en moet de groep geen extra maatregelen nemen. Omdat de restbank aan het uitdoven is, moet Dexia haar kapitaal niet versterken. Met andere woorden: Dexia is gedelibereerd dankzij een speciale uitdoofstatuut.

Dat Dexia niet geslaagd is, is op zich slecht nieuws, maar de Belgische staat - de Belgische belastingbetaler - moet niet met extra geld tussenkomen. De restbank Dexia is voor een groot deel in Belgische handen

Het gaat hier voor alle duidelijkheid over de restbank Dexia die na de ondergang van Dexia eind 2011 werd afgesplitst van staatsbank Belfius. De restbank is voor de helft in handen van de Belgische staat, 45 procent is voor Frankrijk en nog een klein deel is voor Luxemburg en een aantal aandeelhouders. De bank moet worden afgebouwd en heeft daarvoor gigantische waarborgen van die overheden nodig.

25 banken in de problemen

In totaal moeten 25 Europese banken van de ECB hun kapitaal verstevigen, voor zo'n 24,6 miljard euro. 12 van hen hebben dat al voor een deel gedaan, de resterende 13 moeten binnen twee weken aan de ECB vertellen hoe zij hun kapitaalproblemen gaan oplossen. Daarna hebben zij 6 maanden de tijd om effectief een kapitaalverhoging door te voeren.

Het merendeel van de gefaalde banken is Italiaans (9): Monte dei Paschi komt 2,1 miljard te kort. Ook 3 Griekse en Cypriostische banken zijn niet geslaagd. Daarnaast zijn twee Sloveense banken gebuisd en ook telkens een bank uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Ierland, Portugal en Spanje.

Reacties van de banken

  • Dexia: "De beoordeling door de ECB bevestigt de uitgestippelde koers van het geordende ontmantelingsplan van de Groep, evenals de kwaliteit van de activa van de bank", aldus Karel De Boeck, gedelegeerd bestuurder van de groep Dexia.
  • Axa: "De test van de ECB heeft een foto genomen op 31 december 2013. Wij hebben een kapitaalsverhoging doorgevoerd van 225 miljoen euro en zodoende voldoen wij aan voorwaarden van de ECB."
  • Belfius: "Belfius slaagt met glans voor de "comprehensive assessment" van de ECB. Dit resultaat bevestig nogmaals dat Belfius beschikt over een solide basis voor de toekomst.
  •  KBC: "KBC overtreft  stresstest van de ECB met ruime marge. Het toont aan dat KBC vlot beantwoordt aan de strenge solvabiliteitsvereisten. Dat is een geruststellend signaal naar alle stakeholders die hun vertrouwen schenken aan onze instelling.