Dilma Rousseff kan zichzelf opvolgen in Brazilië

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft nipt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Met 99,17 procent van de stemmen geteld verslaat ze haar centrumrechtse uitdager Aecio Neves. Rousseff haalt 51,57 procent, Neves 48,43 procent. De kiesstrijd was in decennia niet meer zo spannend geweest.

De Partido dos Trabalhadores (PT) is al twaalf jaar aan de macht in Brazilië: de eerste acht jaar met Luiz Inacio Lula da Silva als president, de laatste vier jaar met Dilma Rousseff. Door het PT-beleid zijn miljoenen Brazilianen uit de armoede getild via sociale programma's.

De laatste jaren zwol de kritiek op Rousseff en haar regering aan. De spectaculaire groei van de Braziliaanse economie is zowat stilgevallen en er zijn ook enkele vervelende corruptieschandalen aan het licht gekomen. Dat verklaart mogelijk de nipte zege van Rousseff.

Aecio Neves van de centrumrechtse Partido da Social Democracia Brasileira (PSDB) bleek relatief populair, vooral dan bij de rijken en de hogere middenklasse. Bovendien had hij de steun gekregen van de linkse Partido Socialista Brasileira (PSB) nadat hun kandidaat Marina Silva bij de eerste ronde met 21 procent het onderspit had moeten delven.

De uitslag is bijna volledig en de zege kan Rousseff niet meer ontsnappen. "Dilma reeleita" (Dilma herverkozen), bloklettert de website van de kwaliteitskrant Folha de São Paulo. "Muito obrigada" (heel erg bedankt) twittert Dilma Rousseff.