Embedden vormt geen inbreuk op auteursrecht

Auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals YouTube-filmpjes, embedden op een andere website vormt geen inbreuk op het auteursrecht, ook als de video online is gezet zonder toestemming van de rechthebbende. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. De uitspraak van het Hof kan een belangrijk precedent zijn.

Het Europese Hof deed de uitspraak eerder deze week in een zaak die een Duits bedrijf had aangespannen. Het bedrijf in kwestie was naar de rechter getrokken omdat een van hun promofilmpjes was geëmbed op de website van een concurrent. Het filmpje was zonder toestemming van het bedrijf op YouTube gezet.

Embedden gebeurt in de eerste plaats met filmpjes en tweets. Die worden daarbij overgenomen in een "frame" op een andere website. Een duidelijke wetgeving is er niet over. Het Europese Hof heeft nu geoordeeld dat embedden geen inbreuk vormt op de auteursrechten, zolang het origineel niet wordt veranderd en het niet wordt aangeboden aan een nieuw publiek.

De rechter vindt dat in de zaak-Bestwater aan die voorwaarden voldaan is. Omdat het filmpje al op YouTube stond, is het embedden "geen nieuwe vorm van communicatie", zo luidt het. Eerder had het Europese Hof ook al bepaald dat linken naar auteursrechtelijk materiaal op een andere website toegelaten is.

Het Europese Hof van Justitie heeft nog niet officieel gecommuniceerd over de uitspraak. Het is dus nog niet helemaal duidelijk wat de implicaties ervan zijn, maar in elk geval kan het een belangrijk precedent zijn in gelijkaardige rechtszaken over inbreuken op het copyright, zo schrijft Torrentfreak, een website die bericht over auteursrechten en online privacy.