Jambon en Francken met de dood bedreigd

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn partijgenoot, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, hebben doodsbedreigingen ontvangen. Dat heeft Jambon zelf verteld op VTM. Jambon relativeert: "Het kan ook een flauwe grap zijn." Niettemin kregen Francken en zijn gezin extra politiebescherming.

De bedreigingen liepen vrijdag via een anonieme brief binnen bij de federale politie van Aarlen. "We moesten het grondgebied verlaten, zoniet werd ons leven bedreigd", zei Jambon. Het zou gaan om bedreigingen uit geradicaliseerde hoek.

Het was een handgeschreven brief, afgestempeld in Luik, die werd ondertekend door iemand die zichzelf uitgaf voor een extreme moslim. "Er stond iets met jihad in het onderschrift", aldus Jambon, die het incident relativeert. "Iedereen kan zo'n brief schrijven. Iedereen kan dit soort bedreigingen uiten. Het is op dit moment niet geweten of dit nu al dan niet iets met de islam te maken heeft. Het kan natuurlijk ook een flauwe grappenmaker zijn." 

De politie heeft voorgesteld om een extra oogje in het zeil te houden, maar Jambon heeft geen extra bewaking gevraagd. "Dit motiveert me enkel meer om aan dat veiligheidsfacet en het indijken van de radicalisering absolute prioriteit te geven."

Theo Francken, die twee jonge kinderen heeft, liet wel bescherming van de lokale politie aanrukken. Dat betekent dat de politie intensiever patrouilleert in de buurt van zijn huis en de school en crèche van de kinderen." 

"30 tot 40 dossiers per jaar bij crisiscentrum"

In het geval van een doodsbedreiging, gaat de zaak van de politie naar de onderzoeksrechter. Die kan de dreiging eventueel doorspelen naar het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. "We kunnen ons niet in detail uitspreken over individuele dossiers, om veiligheidsredenen. Maar doorgaans is het zo dat een 30 of 40 dossiers op jaarbasis worden behandeld op het crisiscentrum. Dat bekijkt in welke mate maatregelen moeten worden genomen om personaliteiten te beschermen," zegt Peter Mertens van het crisiscentrum.