Laatste Amerikaanse en Britse gevechtstroepen stoppen missie in Afghanistan

De laatste Amerikaanse en Britse gevechtstroepen hebben hun operaties in Afghanistan officieel beëindigd. Tijdens een ceremonie vanmorgen werden het Amerikaanse Camp Leatherneck en het naburige Britse Camp Bastion overgedragen aan de Afghaanse troepen. De Amerikaanse en Britse troepen waren sinds 2001 aanwezig in Afghanistan om er te strijden tegen de Taliban.

Symbolisch: de Amerikaanse en Britse vlaggen en de vlag van de NAVO-missie in Afghanistan werden neergehaald, enkel de Afghaanse vlag wappert nog op de kampen in de zuidelijke provincie Helmand. Op het toppunt van de missie in Afghanistan waren er zo'n 40.000 manschappen gelegerd in het kamp. Leatherneck was het grootste Amerikaanse kamp in Afghanistan, Bastion was het centrum voor de Britten.

"Het is met trots dat ik het einde van de missie in Afghanistan aankondig", aldus de Britse minister van Defensie Michael Fallon. "Het Verenigd Koninkrijk heeft Afghanistan de best mogelijke kans gegeven op een stabiele toekomst."

13 jaar vechten

De officiële machtsovername door het Afghaanse leger is het einde van de 13-jarige gevechtsmissie in Afghanistan. De voorbije maanden werden de betrokken militaire kampen in Helmand al voor een groot stuk geëvacueerd. De westerlingen laten er wel nog heel wat militair materiaal achter voor het Afghaanse leger.

Het Verenigd Koninkrijk heeft in al die jaren 453 soldaten verloren, 2.349 Amerikaanse militairen sneuvelden.

De overdracht van het Brits-Amerikaanse kamp betekent niet dat er nu helemaal geen buitenlandse troepen meer zijn in Afghanistan. Een klein deel van de Britten blijft er bijvoorbeeld om een militaire academie in de hoofdstad Kabul te leiden.

Belgische aanwezigheid

Ook ons land heeft ook nog een detachement van zo'n 70 à 90 militairen in Afghanistan. Tegen eind dit jaar beslist de regering of zij daar ook in 2015 blijven, maar het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laat onze redactie weten dat we er van mogen uitgaan dat dat wel het geval zal zijn.

Op de basis in Mazar-i-Sharif, in het noorden van Afghanistan, zullen de Belgische soldaten  volgend jaar worden ingezet voor de wederopbouw van het land. Tot nu hielden ze zich bezig met ondersteuningsmissies.