Oekraïners kiezen nieuw parlement

De Oekraïners kiezen vandaag een nieuw parlement. Verwacht wordt dat de partij van de pro-Europese president Petro Porosjenko veel zetels zal binnenhalen. Het vorige gekozen parlement werd gedomineerd door de partij van de verdreven pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Met een nieuwe pro-Europese meerderheid zal Porosjenko zijn hervormingen kunnen doorvoeren.

Zo'n 36 miljoen Oekraïners hebben zich geregistreerd om te stemmen. De stembusgang zal evenwel niet georganiseerd worden in het oosten van Oekraïne dat gecontroleerd wordt door pro-Russische separatisten. Ook de inwoners van het door Rusland geannexeerde schiereiland Krim zullen niet stemmen voor het parlement in Kiev.

In Kiev druppelen de mensen stilaan binnen in de stembureaus."Velen bekijken de grote kieslijsten die op de gangen hangen", aldus VRT-journalist Marijn Trio in de Oekraïense hoofdstad. "Opvallend: vaak dragen mensen een Oekraïens symbool; een petje met de vlag erop of een blauw-geel strikje."

De vervroegde verkiezingen in Oekraïne moeten ervoor zorgen dat de hervormingsgezinde Porosjenko zijn pro-Europese en pro-Oekraïense beleid echt kan doordrukken. Zijn partij zal de verkiezingen wellicht winnen, maar het is niet zeker of hij de absolute meerderheid zal halen. Ook voor andere partijen die het Westen genegen zijn - onder meer die van voormalig premier Joelia Tymosjenko en huidig premier Arseni Jatsenjoek - ziet het er goed uit. Bovendien heeft ook de radicale nationalist Oley Lyashko een sterke campagne gevoerd.

"Het ziet ernaar uit dat er voor het eerst in de recente geschiedenis van Oekraïne een grote pro-Europese meerderheid zal zijn in het parlement", zegt aldus Marijn Trio.

Porosjenko in Oost-Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko is momenteel in de regio Donbas, het Donetsbekken in het oosten van Oekraïne. Dat heeft Porosjenko laten weten via Twitter (zie onderaan).

Porosjenko is er per helikopter en in legerplunje gearriveerd. In de streek worden de parlementsverkiezingen geboycot door de pro-Russische rebellen.