Oudere werklozen riskeren "zware financiële aderlating"

De christelijke vakbond ACV en de nationale industrievakbond ACV-CSC METEA hebben berekend dat werklozen ouder dan 55 jaar in de toekomst mogelijk fors moeten gaan inleveren omdat de anciënniteitstoeslag verdwijnt. De vakbond heeft het over een "bijzonder zware financiële aderlating" voor wie als oudere werknemer zonder SWT in de langdurige werkloosheid belandt.

Oudere werklozen die ontslagen worden zonder dat ze kunnen terugvallen op het SWT (Stelsel van Werkloosheid met bedrijfstoeslag, het voormalige brugpensioen), worden door de nieuwe besparingsmaatregelen zwaar getroffen, meldt het ACV in een persmededeling. 

"Na één jaar werkloosheid krijgen oudere werklozen nu vanaf 55 jaar een zogenaamde anciënniteitstoeslag bovenop de lage werkloosheidsuitkering, op voorwaarde dat ze minstens 20 jaar hebben gewerkt. De nieuwe regering wil vanaf 1 januari 2015 die anciënniteitstoeslag voor oudere werknemers totaal afschaffen voor nieuwe instromers. Deze beslissing heeft een zware impact op het inkomen van oudere werklozen", meldt het ACV, "die komt bovenop de indexsprong."

"Onder de Europese armoededrempel geduwd"

ACV en CSC METEA berekenden voor de maximumuitkeringen dat een gezinshoofd het met 10,4 procent minder inkomen zal moeten doen, een samenwonende zelfs met 28,7 procent. Wat de minimumuitkeringen betreft, zou een gezinshoofd 6,5 procent minder krijgen, een alleenstaande 22,2 procent en een samenwonende 29,2 procent. "Gezinshoofden worden zo onder de Europese armoededrempel geduwd", luidt de conclusie.

"De oudste werknemers met een lange loopbaan die ontslagen worden, worden drie keer aangepakt. De toegang tot SWT wordt heel sterk beperkt, ze verliezen hun anciënniteitstoeslag en eerder werd al beslist tot een indexsprong. Wie als oudere werknemer zonder SWT in de langdurige werkloosheid belandt, wacht een bijzonder zware financiële aderlating."