Palestijnen kunnen niet meer zelfde bussen nemen als kolonisten op Westoever

In Israël werkende Palestijnen zullen voortaan niet meer dezelfde bussen kunnen nemen als de Israëlische kolonisten om terug te keren naar de Westelijke Jordaanoever. Meteen kan de polemiek over de "segregatie" van het openbaar vervoer op de Westoever weer de kop opsteken.

Honderden Palestijnen met een arbeidsvergunning gaan elke dag werken in Israël, voornamelijk op bouwwerven. Om ernaar toe te gaan, zijn ze verplicht om een controlepost te passeren in de buurt van Qalqiliya, in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens een maatregel van het Israëlische ministerie van Defensie zouden ze vanaf volgende maand ook bij terugkeer moeten "prikken" aan hetzelfde controlepunt, wat tot nog toe niet het geval was. Concreet zullen ze niet meer de bussen kunnen nemen waarmee de kolonisten van de grote steden in Israël naar de kolonies rijden.

Het Israëlische ministerie van Defensie kon de informatie niet onmiddellijk bevestigen. De kolonisten op de Westelijke Jordaanoever eisen de maatregel al jaren. Zij verwijzen naar de veiligheidsrisico's en het onrespectvolle gedrag van Palestijnen ten opzichte van Israëlische vrouwen.