Van Grieken: “Soms zullen er wel eens foutjes gemaakt zijn”

De nieuwe partijvoorzitter van Vlaams Belang, Tom Van Grieken, heeft in "De zevende dag" opnieuw benadrukt dat zijn partij voor een stijlbreuk kiest. “Ik denk dat wij in het verleden wat thema’s en ideeën betreft heel scherp zijn geweest en dat we klare en duidelijke taal hebben gesproken. Soms zullen er zo, en cours de route, wel eens foutjes gemaakt zijn."

Volgens Van Grieken is het belangrijker dat zijn partij nog steeds de juiste thema’s aanduidt in de maatschappij, en dat denkt hij wel. De nieuwe partijvoorzitter is er ook van overtuigd dat zijn partij voor een stijlbreuk heeft gekozen. “Dat doet mij echt iets als de mensen de indruk hebben dat ik tegen een persoon of een individu ben omdat die van een andere afkomst is. Maar ik kan toch wel bedenkingen hebben als ons systeem bepaalde massamigratie faciliteert, waardoor sociale zekerheid onder druk komt te staan. Wij kunnen niet het OCMW van de hele wereld blijven spelen.”

"Foutjes"

Van Grieken geeft daarnaast ook toe dat Vlaams Belang in het verleden "foutjes" heeft gemaakt. Welke “foutjes” dat zijn, zegt Van Grieken er wel niet bij. Zelf is hij de man die twee jaar geleden moslimkinderen wou verplichten om zwanworstjes te eten bij een barbecue op school. Hij was toen nog voorzitter van de jongerenafdeling van de partij, maar het Vlaams Belang nam ook nooit afstand van de actie.