Ontplofte raket had Belgische experimenten aan boord

De raket die afgelopen nacht bij de lancering is ontploft had ook Belgische experimenten aan boord. Het gaat om twee experimenten van het bedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke. Het team van QinetiQ reageert aangeslagen en bekijkt of het alsnog de experimenten in de ruimte kan krijgen.
AP2014

Het ene experiment moest onderzoeken hoe astronauten zich aanpassen aan het wegvallen van de zwaartekracht, het andere bestudeert eigenschappen van vloeistoffen in de ruimte.

Bart Desoete van QinetiQ Space zag live hoe twee jaar werk in rook opging. "Na een paar seconden konden we zien dat er een grote vlam ontstond. Het was direct duidelijk dat de raket niet zijn normale baan zou volgen", zegt hij. "Het team is aangeslagen want we hebben heel hard gewerkt om onze deadline te halen."

De experimenten van QinetiQ zouden normaal gezien eind november uitgevoerd worden door een Italiaanse astronaute in het ISS. Het bedrijf gaat nu kijken met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA welke stappen er moeten ondernomen worden om de experimenten toch voort te zetten.

Meest gelezen