1 op de 6 verkeersdoden valt op de autosnelweg

Het verkeer op onze autosnelwegen blijft te veel doden eisen. Tussen 2009 en 2013 lieten 582 mensen het leven in een auto-ongeval op de snelweg, oftewel 16 procent van alle verkeersdoden. Onoplettendheid en onaangepaste snelheid zijn belangrijke oorzaken. En nog steeds dragen heel wat mensen geen gordel.

Eerst het goede nieuws: het risico op een ongeval op de autosnelweg is kleiner dan op de rest van het wegennet. Maar er is een maar: de ernst van de ongevallen is er des te groter.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) kwam tot de vaststelling dat het merendeel (46,5 procent) van de ongevallen te wijten is aan controleverlies. Ook alcoholgebruik en overdreven snelheid blijven aandachtspunten. Daar komt nog eens bij dat bijna de helft van de bestuurders geen gordel draagt.

"Als je aan 120 kilometer per uur rijdt, kan een kleine fout fataal zijn. Je moet je aandacht erbij houden: niet bezig zijn met de gsm, niet aan de radio prutsen", raadt Koen Ricour van de federale wegpolitie aan.

Maar ook externe factoren verhogen het risico op een ongeval. Zo vindt bijna 9 procent van de dodelijke ongevallen plaats bij wegenwerken. Daar moeten bestuurders dus extra opletten en zich aan de snelheidsbeperking houden.

Ten slotte nog dit: de ring rond Gent blijkt de veiligste snelweg te zijn, de A11 (de E34 tussen Antwerpen en Assenede) de gevaarlijkste.

Meest gelezen