Open VLD heeft de meeste leden en steekt CD&V voorbij

Open VLD is in Vlaanderen de nieuwe ledenkampioen. De Vlaamse liberalen zijn met 63.239 en dat is meer dan de 56.746 van CD&V. De christendemocraten verliezen zo voor het eerst sinds 1970 hun koppositie. De SP.A vervolledigt het podium, de N-VA - de grootste partij qua aantal kiezers - staat qua ledenaantal op de vierde plaats.

De drie traditionele partijen - Open VLD, CD&V en de SP.A - verloren de afgelopen jaren steeds leden, blijkt uit een studie van het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven die De Morgen kon inkijken. Maar Open VLD kon dat verlies stabiliseren waardoor de liberale partij nu de koppositie bekleedt, ten nadele van de christendemocraten.

"CD&V verliest al heel lang continu leden", verduidelijkt politicoloog Marc Hooghe aan onze redactie. "Maar dat verlies is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt." CD&V heeft 7 à 10 procent leden minder per jaar wat neerkomt op een halvering ten opzichte van 20 jaar geleden. "Over het algemeen zijn oudere mensen lid van CD&V en die verdwijnen geleidelijk, maar ook alle problemen met verbonden organisaties zoals het ACW hebben geleid tot een stroomversnelling in het ledenverlies", zegt Hooghe.

Ook de SP.A - die andere grote zuilenpartij van weleer - blijft leden verliezen. "De tijd dat er grote dominante volkspartijen waren, is definitief voorbij", analyseert professor Hooghe. "Massapartijen zijn uit de mode en dat zien we ook in het buitenland."

"Belangrijk voor duurzaamheid van electoraal succes"

Het aantal leden blijft belangrijk voor een politieke partij, stelt Marc Hooghe. "Leden zijn bijna vanzelf trouwe kiezers en voor de duurzaamheid van electoraal succes blijven leden belangrijk."

De N-VA heeft zo'n electoraal succes. De partij van Bart De Wever krijgt de laatste jaren dan ook steeds meer aanhangers en staat met 41.176 nu op de vierde plaats. "Dat is een sterke groei, maar qua inplanting blijft dat toch een maat kleiner dan wat we vroeger zagen bij de traditionele partijen", aldus Hooghe. "Je kunt grote successen boeken zonder leden, maar op lange termijn is er toch een relatie tussen het aantal leden en het aantal kiezers."

Verder is ook Groen een stijger en komt uit op 7.800 leden, Vlaams Belang zakt terug tot 17.255 leden.

Meest gelezen