Priester die jongen aanrandde, is opnieuw aan de slag

Een priester die 5 jaar geleden schuldig bevonden werd aan aanranding van een minderjarige, is benoemd tot pastoor in Middelkerke. Het bisdom heeft alle vertrouwen in de man en neemt de volle verantwoordelijkheid voor zijn benoeming, zo klinkt het. "Wettelijk misschien in orde, maar moreel niet te verantwoorden", reageert de burgemeester van de kustgemeente.

De 40-jarige priester werd in 2008 ontslagen nadat hij een 17-jarige jongen had aangerand. Hij had de jongen dronken gevoerd en betast. De man bekende en werd door de rechter schuldig bevonden aan aanranding. Hij kreeg opschorting van straf, waardoor zijn strafblad leeg bleef.

De priester moest wel 5 jaar lang een aantal voorwaarden naleven, zo mocht hij geen contact hebben met jongeren. Die voorwaarden schond hij onder meer door als hulppriester catecheseles te geven en door op de sociaalnetwerksite Netlog contact te zoeken met een 13-jarige jongen. Na dat laatste incident werd hij ontzet uit al zijn pastorale taken, en was hij dus niet meer actief als hulppriester.

Maar intussen is de man dus opnieuw aan de slag als priester. Het bisdom van Brugge zegt dat daar juridisch geen problemen mee zijn, omdat zijn voorwaarden niet meer gelden. "Bisschop Jozef De Kesel heeft alle vertrouwen in de man en neemt de volle verantwoordelijkheid voor zijn benoeming", aldus woordvoerder Peter Rossel.

"Wat trouwens nooit door de media werd bericht, is dat de procureur indertijd heeft beslist dat het contact dat de priester in kwestie via internet zocht geen schending van de probatievoorwaarden was". Rossel benadrukt ook dat de man deskundige begeleiding krijgt en dat ook het Vaticaan de benoeming heeft goedgekeurd.

"Moreel niet te verantwoorden"

In Middelkerke zien ze de man niet graag komen, zo blijkt. Op Facebook en op straat is er heel wat ongerustheid, reageert burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD). "Ik vind dat ook maar normaal, want wettelijk is dit waarschijnlijk allemaal in orde, maar moreel kan je toch niet verantwoorden dat deze persoon naar een levendige gemeente komt waarbij hij regelmatig in contact moet komen met kinderen, jeugd, scholen en verenigingen."

"We zullen dinsdag in het schepencollege beslissen welke stappen we daartegen zullen ondernemen. We gaan zeker aan het bisdom onze mening laten weten en we gaan kijken welke maatregelen we als gemeente kunnen nemen. Natuurlijk is hij benoemd door de kerkelijke overheid, maar wij willen onze burgers beschermen."

De woordvoerder van het Brugse bisdom wijst er in het radioprogramma "Vandaag" echter op dat de priester al sinds 2011 werkzaam is in een parochie in Middelkerke en dat hij er een positieve evaluatie heeft gekregen.

Meest gelezen