Jaarlijkse griepmeting gaat van start

Vandaag begint de jaarlijkse griepmeting. Dat gebeurt al voor de twaalfde keer. Op de website degrotegriepmeting.be kunnen deelnemers zelf hun verschijnselen van griep en verkoudheid bijhouden. De afgelopen jaren gaven tienduizenden mensen wekelijks hun symptomen door. Dankzij de griepmeting kan de verspreiding van griep in kaart worden gebracht, zegt viroloog Marc Van Ranst.

"In het begin dachten we: dit gaat enkel wat educationeel werken, maar we weten nu dat de curve die we op die manier krijgen eigenlijk heel goed trekt op de curve die de artsen aanleveren, met het verschil dat we die gegevens nu onmiddellijk hebben en de gegevens van het artsennetwerk toch minstens een week of meer dan een week achterlopen", vertelt Van Ranst. "We kunnen zien hoe de epidemie verloopt, en we kunnen eigenlijk ook heel vlug weten of het vaccin goed gaat werken of niet."

Meest gelezen