Rebellen in Oekraïne hielden verkiezingen

In het oosten van Oekraïne hebben de pro-Russische separatisten vandaag verkiezingen gehouden. Die zijn vrij rustig verlopen, maar enkel Rusland is bereid het resultaat te erkennen.

De verkiezingen vonden plaats in de steden Donetsk en Loegansk, twee steden in het oosten van Oekraïne die door pro-Russische separatisten worden gecontroleerd en uitgeroepen zijn tot "volksrepublieken".

Die gebieden zijn eerder dit jaar door separatisten uitgeroepen tot volksrepublieken onafhankelijk van Oekraïne. Met de verkiezing van een eigen parlement en premier willen de separatisten het aparte statuut van de regio's zo bevestigen.

De Oekraïense regering in Kiev zegt dat het akkoord een schending is van het vredesakkoord dat in september werd gesloten tussen Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dat akkoord bepaalde regionale verkiezingen in het oosten van Oekraïne, maar dan wel onder Oekraïense wet en toezicht.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en de Verenigde Naties wijzen de verkiezingen in Donetsk en Loegansk af en zullen die niet erkennen. Volgens Rusland is er geen probleem. 

De verkiezingen ondermijnen het zo al fragiele vredesakkoord in het oosten van Oekraïne. Enkele uren voor de stembureaus opengingen, klonk er hevige artillerie in de buurt van Donetsk, maar over het algemeen zijn de verkiezingen vrij rustig verlopen. Wel merkten journalisten van het Franse persbureau AFP op dat er in een aantal gecontroleerde stembureaus gewapende mannen rondliepen. 

Vorige week waren er in de rest van Oekraïne parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door de prowesterse partijen.

Meest gelezen