16 lichtgewonden bij treinbotsing in Linkebeek

Ter hoogte van het station van Linkebeek zijn twee treinen op elkaar gereden. Volgens Damien Thiéry, de burgemeester van Linkebeek, zijn er 16 lichtgewonden gevallen. Er is intussen opnieuw treinverkeer mogelijk over één spoor op de plaats van het ongeval.

Het ongeval gebeurde iets na 13.30 uur. Door een nog onbekende oorzaak reed een werktrein met lage snelheid in op een reizigerstrein. Die was onderweg van Aalst naar Eigenbrakel en had net het station van Linkebeek verlaten. Het gemeentelijk rampenplan is niet afgekondigd. "Dat was niet nodig door de snelheid van de interventie en de doeltreffendheid van de hulpdiensten", zegt Thiéry.

"De werktrein is vanachter ingereden op de reizigerstrein. Weliswaar met beperkte snelheid, want de trein was al aan het remmen", zegt Thomas Baeken van Infrabel. "De omstandigheden van het ongeval zijn we nu aan het onderzoeken."

Infrabel voert onderzoek

Beide treinen en de spoorinfrastructuur waren uitgerust met het automatische remsysteem TBL1+. Dat treedt in werking als een trein door het rood rijdt of als een trein meer dan 40 kilometer per uur rijdt op 300 meter afstand van een rood sein.

"Het onderzoek moet uitwijzen wat precies de oorzaak is van het ongeval", zegt Frédéric Sacré, ook van Infrabel. "Daarvoor zal de treinbestuurder worden verhoord en zal de opnameapparatuur in de trein zelf worden onderzocht." Ook het Brusselse parket heeft een verkeersdeskundige naar Linkebeek gestuurd om het treinongeval te onderzoeken.

De passagierstrein vervoerde 41 mensen. De 16 lichtgewonden zijn overgebracht naar drie verschillende ziekenhuizen in de omgeving van Brussel. Ook de bestuurder van de werktrein is bij de lichtgewonden. De laatste gewonden zijn omstreeks 15.30 uur weggebracht. De overige reizigers zijn met bussen overgebracht naar het station Brussel-Zuid.

Opnieuw treinen over één spoor

Sinds 16.10 uur rijden er tussen Brussel en Charleroi opnieuw treinen op één spoor, met een snelheidsbeperking ter hoogte van het ongeval in Linkebeek. Voor de reizigers betekent dit dat een aantal treinen opnieuw rijdt.

Tijdens de avondspits rijden er evenwel een aantal P-treinen niet tussen Brussel en Charleroi. Voor het treinverkeer op deze lijn en ook voor het treinverkeer naar Antwerpen vallen bovendien een aantal afgeschafte treinen en vertragingen te verwachten. Ook kunnen treinen momenteel het station Linkebeek nog niet bedienen.

Reizigers kunnen nog gebruik maken van bussen tussen Brussel-Zuid en Eigenbrakel. Tussen Brussel en Linkebeek kunnen ze gebruik maken van de diensten van de MIVB. Meer informatie daarover op Railtime.be.

"Opeens voelde ik een schok"

Wat er juist gebeurd is, is voorlopig dus nog onduidelijk. "De trein naar Brussel-Zuid moet om een of andere reden het station van Linkebeek voorbij zijn gereden, en is onder een tunnel dan toch gestopt, waarna de andere trein erop is ingereden", zegt VRT-radiojournalist Bert Rymen, die ter plaatse is in Linkebeek.

"De trein was gestopt in een tunnel en opeens voelde ik een schok. Ik ben tegen de voorste zetel gevlogen met mijn hoofd en dan weer naar achter. Ik heb mensen gezien die op de grond zijn gevallen, mensen met een bloedneus ook", vertelt een reizigster.