"Geheel eigen stem in de Nederlandse letteren"

De Nederlandse schrijfster Mensje van Keulen krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar volledige oeuvre. Haar werk getuigt volgens de jury van "een buitengewoon technisch meesterschap". Ook de Vlaamse literaire organisatie Behoud de Begeerte is onderscheiden.

De jury prijst "de geheel eigen stem die Mensje van Keulen vertegenwoordigt in de Nederlandse letteren. "Al haar verhalen zijn met precisie en fijnzinnigheid gecomponeerd, ogenschijnlijk zijn ze gewoon en alledaags, maar de typische Mensje-van-Keulen-verbeelding geeft er steevast een verrassende lading of onverwachte wending aan".

Mensje van Keulen schreef o.a. "Liefde heeft geen hersens" en het autobiografische "Olifanten op een web". Met de Constantijn Huygensprijs krijgt ze een som van 10.000 euro.

De schrijfster ziet de bekroning liever niet als de afsluiting van een veertig jaar lange carrière. Ze is bezig met een nieuw boek, zegt ze in een interview met NRC Handelsblad dat morgen moet verschijnen. "Maar ik weet niet of dat een roman of novelle wordt want ik merk dat ik met de jaren steeds compacter ga schrijven".

Ook Behoud de Begeerte valt in de prijzen

De Constantijn Huygensprijs is een van de prijzen van de Jan Campert Stichting. De prijzen zijn vandaag uitgereikt in Den Haag.

Een van de prijzen, de driejaarlijkse G.H. 's Gravesandeprijs voor bijzondere literaire verdienste, gaat naar de Vlaamse literaire organisatie Behoud de Begeerte, die o.a. elk jaar Saint Amour presenteert.

Dit zijn de andere prijzen en de winnaars:

  • Jan Campertprijs voor poëzie (5000 euro): Pieter Gerbrandy ("Vinderslag")
  • F. Bordewijkprijs voor beste roman (5000 euro):Jan van Mersbergen ("De laatste ontsnapping")
  • J. Greshoffprijs voor essay (5000 euro): Bas Heijne ("Angst en schoonheid")
  • G.H. 's Gravesandeprijs voor bijzondere literaire verdiensten (5000 euro): Behoud de Bergeerte