"Hete herfst" van start gegaan met werkonderbrekingen

De vakbonden zijn vandaag van start gegaan met hun acties tegen de besparingsplannen van de federale regering. Ze riepen werknemers in alle sectoren op tot werkonderbrekingen, naar aanleiding van de nationale betoging in Brussel aanstaande donderdag.

Aanstaande donderdag staat een grote betoging gepland in Brussel. De vakbonden willen daarvoor zo veel mogelijk mensen op de been krijgen. Daarom hielden ze vandaag een algemene mobilisatie onder de werknemers.

In alle sectoren kon tijdens een "werkonderbreking" het werk tijdelijk worden neergelegd. Zo konden de vakbondsafgevaardigden even de tijd nemen om hun leden te informeren over de acties tegen de besparingsplannen. Er werd ook opgeroepen om deel te nemen aan de betoging van donderdag.

Los van de vakbondsafgevaardigden op de werkvloer trokken er ook militanten naar buiten. Onder meer aan de grote treinstations werden pamfletten uitgedeeld om mensen te informeren.

Donderdag nationale betoging in Brussel

De vakbonden gaven vandaag dus het startschot voor de "hete herfst", het geheel aan stakingen en betogingen die ze willen organiseren als protest tegen de besparingen. De komende twee maanden staan er al verschillende grote acties op til.

In principe is er vanaf vandaag elke dag een actie of staking in de praktijk mogelijk. Een eerste grote afspraak staat aanstaande donderdag op de agenda. De vakbonden verzamelen dan in Brussel voor een nationale betoging. Ook verschillende maatschappelijke groepen zoals de scouts, studenten en artiesten beraden zich over een mogelijke deelname.

Hinder verwacht bij MIVB en De Lijn

De christelijke vakbond van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft laten weten dat er donderdag tijdens de nationale betoging geen enkele bus, tram of metro zal uitrijden. Meer dan acht op de tien werknemers van de MIVB zouden willen deelnemen aan de nationale betoging. De drie vakbonden steunen de actie. Het hele MIVB-netwerk zal donderdag dus nagenoeg volledig stilliggen.

Ook reizigers bij de Lijn zullen donderdag rekening moeten houden met zwaar verstoord verkeer. Volgens de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten willen veel personeelsleden mee gaan betogen in Brussel. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen bussen en trams zullen uitrijden, want volgens het ACV is er niet opgeroepen om te staken. Hoe zwaar de hinder zal zijn, is dus nog moeilijk in te schatten.

Liberale vakbond wil na donderdag praten met regering

De liberale vakbond zegt intussen dat ze na de nationale betoging van 6 november zo snel mogelijk rond tafel willen zitten met de regering. Als dat overleg resultaat oplevert, zijn verdere acties misschien niet meer nodig, zegt voorzitter Jan Vercamst na een nationaal comité van de ACLVB.

Voor de liberale vakbond kan de periode tussen de nationale betoging en de eerste provinciale staking van 24 november gebruikt worden voor overleg. "Maar we hebben nog geen uitnodiging gekregen", aldus Vercamst. Exclusieven tegen bepaalde partijen heeft de ACLVB niet, aldus nog de vakbondsvoorzitter.

De vakbond vraagt bijsturingen van de regeerakkoorden. Het gaat dan vooral om de taxshift, de loonbevriezing en indexsprong en de pensioenleeftijd. "De economie begint toch op te veren. Die trend zal zich doorzetten. We moeten de index toch niet afstaan om de bonussen aan te dikken", argumenteert Vercamst.