"Honderden kinderen in Brussel thuis door plaatsgebrek in scholen"

Honderden Brusselse kinderen zitten noodgedwongen thuis, omdat ze geen plaats vinden op een school. Dat zegt het Lokaal Overlegplatform (LOP) Basisonderwijs. Voor bijna 1.300 kinderen was er dit jaar geen plaats in het Nederlandstalig onderwijs. Vooral in de kleuterklas worden de meeste kinderen getroffen.

Al begin dit jaar, in januari, kregen 2.852 ouders te horen dat ze in geen enkele van de door hen gekozen scholen terechtkonden.

Het LOP bekeek nu hoeveel van die kinderen ook effectief niet werden ingeschreven. Dat zijn er 1.291. Die kinderen zijn niet ingeschreven in een Nederlandstalige school in Brussel of in Vlaanderen.

Een deel van die kinderen kon waarschijnlijk terecht in het Franstalig onderwijs, maar volgens het LOP blijven ook veel kinderen thuis. “We krijgen vaak signalen van ouders die hun kind noodgedwongen thuis houden”, zegt Walentina Cools van het LOP.

Vorige week maakte Vlaamse Gemeenschapscommissie-voorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) nog bekend dat het Nederlandstalig onderwijs een nieuw leerlingenrecord mocht laten optekenen. De capaciteit is op dit moment echter zo goed als volledig benut, waardoor er kinderen uit de boot vallen.

Volgens het LOP konden 415 kinderen niet starten in de eerste kleuterklas. In de tweede en derde kleuterklas waren dat respectievelijk 127 en 52 kinderen. Ook in het eerste leerjaar kunnen 27 kinderen niet naar school in het Nederlands.