"Kan bisschop De Kesel aanblijven na benoeming pedofiele priester?"

Kerkjurist Kurt Martens is in een opiniestuk in De Standaard erg kritisch voor de Brugse bisschop Jozef De Kesel. Hij meent dat zijn benoeming van een pedofiele man tot priester van Middelkerke aantoont dat de Kerk meer empathie voelt voor daders dan voor slachtoffers. "Worden alle benoemingen wel op dezelfde manier aangepakt, en wat met eventuele slachtoffers?"

Bisschop De Kesel (foto midden) had een man die eerder een minderjarige had aangerand, benoemd tot priester van Middelkerke. Hij vond dat de man een tweede kans verdiende. Die beslissing lokte veel commotie uit, waarna benoemde priester zelf besliste om zijn priesterambt niet op te nemen.

Martens vraagt zich in een opiniestuk af of de Brugse bisschop Jozef De Kesel en zijn vaste rechterhand Koen Vanhoutte wel in functie kunnen blijven. De benoeming van de pedofiele priester is volgens het bewijs dat het bisdom Brugge nog steeds meer begrip heeft voor daders van seksueel misbruik dan voor slachtoffers. "Ze hebben duidelijk nog steeds niet begrepen wat empathie betekent", schrijft hij.

"Doorlichting van bisdom nodig"

Martens begrijpt ook niet hoe de hogere kerkelijke overheid kon instemmen met de benoeming van de man. Soortgelijke benoemingsdossiers werden door Rome immers eerder afgekeurd. Martens stelt zich de vraag of bisschop De Kesel wel het volledige benoemingsdossier heeft voorgelegd.

Tenslotte vindt Martens dat er een onderzoek moet komen naar de gang van zaken in het Brugse bisdom. "Misschien moet paus Franciscus ingrijpen een een apostolische visitator sturen om de situatie grondig door te lichten."

Dat Rome de benoeming heeft goedgekeurd, is in het licht van hun recente aanpak van seksueel misbruik opvallend. De voorbije tien jaar werden immers 848 priesters uit hun ambt gezet, 2.500 pastoors kregen een andere sanctie.

Bisdom: "De Kesel nam beslissing niet alleen"

Het bisdom Brugge verdedigt zich tegen deze aantijgingen. Volgens hen is wel degelijk alle informatie over de man voorgelegd aan de Congregatie voor Geloofsleer in Rome.

"Bisschop De Kesel heeft de beslissing niet alleen genomen", aldus zijn woordvoerder Peter Rossel. "Zowel de probatiecommissie, die nagaat of een dader zich aan alle gerechtelijke voorwaarden houdt, als de bisschopsraad hebben de beslissing gesteund."

Bovendien had De Kesel volgens Rossel nooit kunnen voorzien dat er zo'n hevige reacties zouden komen. "Hij beseft wel dat hij met die benoeming de slachtoffers heeft gekwetst, en wil zich daarvoor uitdrukkelijk verontschuldigen. Er zal nog veel over gepraat worden, en dat lossen we niet meteen op."

Meest gelezen